Bez pewnego kwasu omega-3 szwankuje spermiogeneza
10 stycznia 2012, 11:43Mało kto by pomyślał, że kwas dokozaheksaenowy (DHA), który znajduje się w tłuszczu rybim, np. z tuńczyka czy łososia, oraz algach i nasionach lnu, jest czynnikiem decydującym o męskiej płodności. Gdyby nie on, w spermatydzie nie wykształciłaby się łukowata struktura - akrosom. Powstaje on z aparatu Golgiego i odgrywa ważną rolę we wnikaniu plemnika do komórki jajowej (reakcji akrosomalnej).
Psy na kłusowników
6 marca 2012, 09:55W Parku Narodowym Wirunga we wschodniej części Demokratycznej Republiki Konga powstał pododdział psów do tropienia kłusowników zabijających słonie. W zeszłym tygodniu bloodhoundy wzięły udział w pierwszej akcji. Zakończyła się sukcesem, bo odnaleziono nielegalną broń.
Długo żyjące gryzonie mają dużo czynnika chroniącego mózg
11 maja 2012, 09:10Przeciętny golec (Heterocephalus glaber), gryzoń z pustynnych obszarów Afryki Wschodniej, żyje 25-30 lat, w czasie których wykazuje niewielki spadek aktywności, zdolności rozrodczych i poznawczych. Okazuje się, że kluczem do długiego życia w dobrej formie jest podtrzymywanie wysokich stężeń neureguliny-1 (NRG-1) - białka zaangażowanego m.in. w proces rozwoju neuronów oraz budowania połączeń pomiędzy nimi.
Płatne treści w polskim internecie
18 lipca 2012, 08:10Na polskim rynku pojawiła się słowacka firma Piano Media, która pomaga mediom internetowym we wprowadzeniu płatnych treści. Chęć skorzystania z jej usług wyraziły 42 serwisy należące do sześciu wydawnictw
Mielinizacja mechanizmem plastyczności mózgu
12 listopada 2012, 11:00Zwierzęta, które są społecznie izolowane przez dłuższy czas, wytwarzają mniej mieliny w korze przedczołowej (ang. prefrontal cortex, PFC) - części mózgu odpowiedzialnej za złożone zachowanie emocjonalne i poznawcze.
Zmysł słodkości
4 stycznia 2013, 20:30Głównym zmysłem, dzięki któremu organizm ludzki potrafi określić jakość żywności, jest zmysł smaku. Jego prawidłowe funkcjonowanie wpływa na nasze dobre samopoczucie, kondycję zdrowotną organizmu oraz odczuwanie przyjemności płynącej ze spożywania pokarmu lub napoju. Dzięki niemu rozpoznajemy spożywany pokarm. Smak ostrzega nas również przed spożyciem produktów zepsutych i substancji toksycznych
Barnes & Noble wycofa się z giełdy?
26 lutego 2013, 18:39Leonard Riggio, największy udziałowiec firmy Barnes & Noble chce pójść w ślady Michaela Della i proponuje wycofanie firmy z giełdy. Barnes & Noble przeżywa spore trudności i musi mierzyć się z potężną konkurencją na rynku księgarskim
Europejscy kuzyni
9 maja 2013, 08:17Europejczycy są ze sobą bliżej spokrewnieni niż dotychczas sądzono. Badania przeprowadzone na 2257 osobach z 40 różnych populacji wykazały, że dwóch dowolnych Europejczyków ma z dużym prawdopodobieństwem wielu wspólnych przodków, którzy żyli około 1000 lat temu.
Wydrukowany skarb zdradzi swoje tajemnice?
25 lipca 2013, 10:47Naukowcy z Birmingham City University zeskanowali biżuterię z tzw. Cheapside Hoard (artefakty z epoki elżbietańskiej i jakobiańskiej, które znaleziono w 1912 r. podczas prac budowlanych prowadzonych w londyńskiej piwnicy) i za pomocą drukarki 3D stworzyli kopie do złudzenia przypominające oryginały.
Niewykrywalne sprzętowe trojany w procesorach
18 września 2013, 10:40Grupa amerykańskich i europejskich ekspertów opublikowała pracę badawczą, w której opisują, w jaki sposób układy scalone wykorzystywane np. przez wojsko mogą zostać na etapie produkcyjnym zmienione tak, by ułatwiały szpiegowanie czy włamanie do urządzeń i systemów korzystających z tych układów. Zmiany takie, przeprowadzone na poziomie tranzystorów, byłyby niewykrywalne